Avui, menú medieval!
A la baixa Edat Mitjana els cuiners de les classes benestants eren gent molt ben considerada. Vam tenir la sort que alguns van deixar les receptes per escrit i ens han arribat fins als nostres dies en reculls gastronòmics medievals com el Llibre de Sent Soví. Compost a mitjan segle XIV, és el text culinari més antic conservat en català i és un testimoni de primer ordre sobre la cuina que es feia als territoris de l’antiga Corona d’Aragó. Editorial Barcino va publicar-ne fa poc una edició de Joan Santanach amb pròleg de Carme Ruscalleda i també n’ha tret recents traduccions al castellà i a l’anglès.
Bussejant pel Llibre de Sent Soví hem trobat un menú català medieval que es pot preparar avui dia, us animeu?
De primer, pastanagat, que es fa així:
(…) hages pastanagues blanques e mit-les a coure. E quan seran cuites, trau-les-ne e mit-les en aigua freda e pera-les. E, quan sien perades, prim-les entre dos talladors, quaix qui fa formatge. E si hi trobes cor, trau-lo’n. Puis, elles premudes, hages un bell morter e pica-les bé. E mit-les a coure en brou de moltó e de carnsalada o de què et vulles, e cou-les en manera de carabasses. E quan deuran ésser cuites, hages llet d’ametlles, e que sia feta ab del millor brou que hages, e mit-la dins. E mit-hi formatge entregue e tallat o ratllat. Si et vols, pots-hi metre llet de cabres.
De segon, us recomanem morterol de cabrit:
(…) hages lo lleu del cabrit, e un poc de moltó, e un pits de colom o dos, si n’has; si no, hages d’altra volateria. E depuis capola-ho tot ensems; e quan sia tot capolat bé, hajats molta llet de cabres, e, si no n’has, hages-ne d’ametlles, e mit-la dintre, que coga molt. E quan sia cuit, hages de bons ous que hi metets e un poc de safrà.
I, com a postres, llesques de formatge:
(…) fes llesques del formatge ben grosses. Aprés hages de la pasta llevada, com damunt és dit, e mescla-la ab vermells d’ous e fes-ho molt debatre ab una cullera. E puis unta’n la llesca del formatge dessús e dejús, e mit-la en la paella ab del greix damunt dit. Gira-la adés adés. E, quan serà cuita, trau-la e mit-hi sucre dessús e dejús.
Si substituïu la llet de cabra per llet de vaca, serà senzill tastar ben de prop el món medieval. Per llepar-se’n els dits!