Gaudeix al màxim del teu carnet: Museu de Montserrat

Museu de Montserrat

El Museu de Montserrat ocupa els espais arquitectònics creats entre el 1928 i 1933 per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch al subsòl de les places i als fonaments de la torre del Monestir. Aquest marc arquitectònic acull les diverses col·leccions del museu, ubicades en un mateix edifici des de l’any 1996. A les col·leccions permanents s’hi afegeixen les exposicions temporals que es poden veure a les dues sales destinades a aquesta finalitat: la Sala Daura i l’Espai d’Art Pere Pruna.

El Museu està format per sis col·leccions ben diferents. Els objectes exposats, més de 1.300 peces, abracen un període cronològic molt ampli. La peça més antiga és un sarcòfag egipci del segle XXII a. de C., i la més recent, una pintura de Sean Scully, La muntanya d’Oisin (2010), donada pel propi artista.

Trobem aquest sarcòfag a la col·lecció Arqueologia de l’Orient Bíblic, al costat d’altres objectes representatius de les cultures de Mesopotàmia, Egipte, Grècia, Terra Santa i Xipre.

L’obra d’Scully està situada a la col·lecció de Pintura dels segles XIX i XX, una de les millors col·leccions de pintura catalana, amb noms tant rellevants com Fortuny, Rusiñol, Casas, Nonell, Mir, Gimeno, Anglada Camarasa, Picasso, Dalí, entre d’altres. També hi trobem una representació de l’impressionisme francès, amb obres de Monet, Sisley, Degas, Pissarro i altres, i una mostra d’obra gràfica de pintors de fama reconeguda que pertanyen a l’estètica contemporània: Chagall, Braque, Le Corbusier, Rouault, Miró, Dalí, Picasso, Clavé, Tàpies i altres autors.

Des de l’any 2006, el Museu de Montserrat compta amb una nova secció: una col·lecció de 160 icones bizantines i eslaves, sota el títol Phos Hilaron (llum joiosa), que es presenten en l’ambient d’una església oriental, on la llum juga un paper determinant.

La resta de col·leccions són: Iconografia de Santa Maria de Montserrat, on es pot resseguir l’evolució que s’ha produït en la representació de la Mare de Déu a través dels temps; Orfebreria, amb un conjunt d’objectes litúrgics del segles XV al XX; i Pintura del segle XIII al XVIII, amb obres de Berruguete, el Greco, Caravaggio, Luca Giordano, Tiepolo, entre d’altres.

El Museu de Montserrat està considerat com un dels referents museístics nacionals i és un dels més visitats del nostre país. Actualment continua incrementant els seus fons amb les constants donacions de particulars i entitats privades. L’any 2006 el Parlament de Catalunya el va declarar Museu d’Interès Nacional.

Avantatges:

Recordeu que el carnet dels Amics d’Els Clàssics us ofereix un seguit d’avantatges per a equipaments i activitats d’arreu de Catalunya. El Museu de Montserrat, un dels molts llocs on podeu aprofitar el carnet, us ofereix l’entrada a un preu reduït.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: