Les nostres recomanacions per Sant Jordi

El Somni, de Bernat Metge

El somni és una obra complexa i singular, capaç de mirar-se de prop i amb un gran sentit de l’humor els aspectes més prosaics de la vida quotidiana però també d’elevar-se fins a les idees filosòfiques més transcendents. Metge, tancat a la presó per acusacions de malversació i corrupció, comença a somiar i se li presenten el personatge del rei mort recentment, Joan I, i dels personatges mitològics Orfeu i Tirèsies, amb els quals obre un diàleg en què discuteixen des de la immortalitat de l’ànima, d’algunes aficions excessives o dels defectes i virtuts d’homes i dones. Bernat Metge, membre de la Cancelleria i secretari de Joan I i de Martí l’Humà, és considerat el millor prosista català del XIV i una de les plomes més interessants i originals de tota la literatura medieval. El somni conserva, sis segles després, tota la capacitat de sorprendre’ns i de divertir-nos. Alba Dedeu, que en fa l’adaptació al català actual, ha publicat el recull de contes Gats al parc (Premi Mercè Rodoreda 2010). És traductora de l’anglès i l’italià.

Més enllà de l’espectacle mediàtic, de Guillem Turró i Conrad Vilanou

Aquest volum de l’Observatori dels Valors reflexiona sobre l’esportivització mundial, un fet característic de l’actualitat, i en fa una reflexió crítica i constructiva, de manera general i també en clau catalana. Tal vegada, l’esport és una de les millors metàfores de la vida humana, una forma de manifestar quelcom propi de la nostra condició. Prendre consciència de tot això obliga a preguntar-nos per les diverses maneres de relacionar-nos amb l’esport. I, sobretot, a escatir-ne el potencial humanístic.

Poesia, Jordi de Sant Jordi, de Carles Duarte

La nova col•lecció Tast de Clàssics és una invitació a gaudir dels grans autors i dels títols més destacats de la literatura catalana antiga des d’una sensibilitat contemporània. I a conversar-hi des del present. Per això hem demanat a escriptors i poetes actuals que n’adaptin les paraules per tal de retornar-les als lectors d’avui amb un llenguatge proper i entenedor que, alhora, en faci evident la qualitat literària. Jordi de Sant Jordi és un dels poetes més interessants dels primers vint-i-cinc anys del segle XV. Va néixer a València a final del XIV, fill d’un esclau morisc alliberat. De ben jove va entrar al servei d’Alfons el Magnànim, i ja el 1416 consta com a cambrer personal del rei, càrrec de prestigi que va ocupar fins a la seva prematura mort, l’any 1424. A la cort Jordi va entrar en contacte amb poetes com ara Andreu Febrer, Ausiàs March o el Marqués de Santillana. Aquest darrer recordava, anys més tard, la bellesa de les seves composicions, i en lloava les aptituds musicals. N’hem conservat divuit poesies.

Marges, de Roger Vilà i Padró

Una novel·la sobre el retorn. Un cant al Priorat, al seu paisatge i a la seva gent. En Menna, el protagonista de Marges, té quaranta anys i viu un moment de crisi existencial. És per això que ha decidit passar tot el mes de juliol al Priorat, al poble de Margalef, d’on és originari el seu pare. L’excusa és estudiar els marges de pedra seca que parcel•len el petit país. Però, més enllà d’això, en Menna, profundament identificat amb aquest paisatge i acompanyat per algunes de les figures que el poblen, aconseguirà travessar amb èxit aquest pas delicat de la seva existència.

El poliedre del lideratge, d’Àngel Castiñeira i Josep M Lozano

La crisi econòmica, política i social que estem vivim ha posat en evidència la necessitat de lideratges que ens ajudin a sortir-ne. A partir de la situació actual, Josep M. Lozano i Àngel Castiñeira ens exposen de manera intel•ligent i amena les múltiples cares del lideratge. En aquesta obra es repassen tots els elements del lideratge i s’aprofundeix en la vinculació del bon lideratge amb la qualitat humana i els valors, així com en la manera d’afrontar la formació dels líders. El poliedre del lideratge és un llibre que complementa el rigor acadèmic amb una dimensió pràctica i divulgativa. Es tracta d’una eina per a la reflexió de tots els qui s’interessen per la manera d’exercir i desenvolupar el lideratge, i que creguin en la importància d’un bon lideratge empresarial, polític o social, alhora eficaç i ètic.

Cròniques rurals, de Jordi Llavina, Carme Martí i Albert Carreras

«Aquell que oblida les arts i els costums de l’antigor oblida la vida mateixa, feta de la lluita deIs homes i els seus afanys», va escriure el cretenc Pandelís Prevelakis en la seva Crònica d’una ciutat. El llibre que us presentem aplega el testimoni de vint personalitats del nostre país. Excel•leixen en camps tan diversos com la literatura, la ciència, l’art, la teologia, l’economia, el periodisme, la política, la gastronomia, l’escalada, la fotografia, el cinema, l’organització d’espectacles… I tots i cada un d’ells, a la seva manera, reivindiquen els valors de la vida del camp, ja sigui per via dels seus records d’infància, ja sigui perquè han decidit instal•lar-se en un poble o, fins i tot, en algun paratge remot de la naturalesa catalana. Memòria i reivindicació: aquests són els dos pilars damunt els quals recolzen els suggeridors relats de Cròniques rurals. Per això mateix, podríem dir que el que teniu a les mans és tant un llibre essencialment poètic com un llibre radicalment polític. Entrevistats: Joan Rendé, Carme Ruscalleda, Ponç Pons, Lluís Foix, Araceli Segarra, Armand Puig i Tàrrech, Gay Mercader, Joan Margarit, Josep Bou, Roger Mas, Perico Pastor, Josep M. Esquirol, Cosima Dannoritzer, Joan Massagué, Sílvia Alcàntara, Ramon Tremosa, Roser Capdevila, Josep Piera, Francesc Colomer, Neus Català.

Catalanes medievals, d’Elisenda Albertí

Saps com era la vida als castells medievals? De quina manera participaven les dones a les guerres? Sabies que Blanquina fou jutjada per heretge o que Garsenda fou coneguda per les seves composicions amoroses? Aquest llibre és un recull d’històries d’algunes dones catalanes, que van viure en aquesta etapa i van tenir una participació activa en els àmbits cultural, polític, científic o comercial, tot i que la societat els reservava un paper irrellevant.

Dames, reines i abadesses d’Elisenda Albertí

Sabies que Ramon Berenguer III, en un atac de gelosia, va fer matar el trobador que  afalagava la seva dona Dolça de Provença? Però no només això, també va guisar el cor del pretendent i li va fer menjar a la seva esposa qui, después d’allò, no va tornar a menjar mai més? Que Teresa d’Entença es va casar amb només 13 anys? I que a Blanca de Navarra la van tancar en una torre, a pa i aigua, però que un amable pastor li duia llet i formatge d’amagat?

El Confident dels Reis, d’Assumpció Cantalozella

Una novel·la d’aventures que recrea episodis mítics de la història de Catalunya.

El mal de la guerra, de Pau Faner

Aventures i desamors durant la persecució dels càtars i la conquesta de Mallorca.

Sempre han tingut bec les oques, de Joaquim Miret i Sans

En certs àmbits, és habitual de presentar l’edat mitjana com un període idíl·lic i de somni. Però en aquesta obra tan sorprenent com enyorada el lector pot accedir de primera mà al peculiar dia a dia de la societat medieval de veritat: les disbauxes dels darrers comtes d’Empúries, els abusos contra els esclaus, l’avidesa de les dides, l’estupre de Pere d’Urrea —arquebisbe de Tarragona— o una «hecatombe de poncelles» organitzada per una alcavota massa sol·lícita són alguns dels episodis reals i documentats que demostren, com deia Joan Fuster, que «sempre rellisquen els homes pel mateix indret».

Perles de la nit, de poetes andalusines

Al llarg del temps, els qui han escrit la història de l’Àndalus no han deixat de meravellar-se de la instintiva genialitat dels andalusins en el conreu de la poesia àrab clàssica. A hores d’ara, però, no ens hauria de sorprendre gens que el focus més important d’irradiació de la cultura àrab a Occident durant segles donés una bona florada de poetes extraordinàries. De la quarantena de noms que ens han arribat a través de les fonts —cosa que indica clarament que aquest tresor literari no va ser pas fruit de l’atzar—, apleguem en aquesta antología gairebé tots els poemes que s’han conservat d’elles, rutilants perles de la nit que per primer cop fan llum en català.

Llibre d’amic e amat, de Ramon Llull

Divuit anys després de la primera edició del Llibre d’amic e amat l’Editorial Barcino en publica ara l’edició crítica a càrrec d’Albert Soler, Doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona i autor de diverses edicions crítiques de l’obra de Ramon Llull. El Llibre, escrit el 1283 com a part del Romanç d’Evast e Blaquerna, és d’un dels textos més coneguts i difosos del místic i està compost per un pròleg i 357 versicles o «metàfores morals», mitjançant els quals Llull exposa l’experiència contemplativa de l’ermità Blaquerna. L’edició aporta, a més, informació sobre la transmissió manuscrita i impresa de l’obra, cinc proemis que la van prologar a l’edat mitjana i fins al s. XIX –un a càrrec de Jacint Verdaguer– i nou làmines en color de diversos manuscrits de l’obra.

Història de la Literatura Catalana. L’Època medieval (I). Dels orígens al segle XIV, d’Àlex Broch (dir.)

Enciclopèdia Catalana, Editorial Barcino i l’Ajuntament de Barcelona inicien la publicació de la Història de la literatura catalana, una extensa obra que actualitza les aportacions que experts i erudits com Riquer, Rubió i Balaguer, Comas o Molas van realitzar al llarg del segle XX. A més de la incorporació de les descobertes filològiques i de les apreciacions crítiques, la nova Història de la literatura catalana també incorpora una revisió de la concepció de les èpoques literàries. Lola Badia, Josep Solervicens, Josep M. Domingo, Enric Cassany i Jordi Castellanos són els responsables de dirigir les diverses etapes, que fixen l’índex general de l’obra.  Prop d’una setantena de professors, investigadors i erudits, de totes les universitats de l’àmbit lingüístic català, són els autors dels capítols d’aquesta història, que suposa un avanç en l’estadi de coneixement dels estudis literaris. El volum que ara es presenta, el primer, és el que tracta de la literatura medieval, des dels seus orígens fins al segle XIV.

Duoda, comtessa de Barcelona, de Renada Laura Portet

El manual de comportament que Duoda escriu per al seu fill és el punt de partida per reconstruir una apassionant història familiar i política del segle IX. Les lluites pel poder dins la dinastia carolíngia, els amors i els desamors, i l’entorn social i literari de la cort són alguns dels ingredients de la biografia d’aquesta aristòcrata culta, esposa de Bernat de Septimània, qui en dues ocasions fou comte de Barcelona.

Mirada a la Barcelona medieval des de les finestres gòtiques, de Carme Batlle Gallart i Teresa Vinyoles Vidal

Aquest llibre és un recorregut per la Barcelona gòtica, un passeig per la ciutat emmurallada marcat per l’estreta relació entre la casa i el carrer, i alhora una reflexió sobre la vida dels barcelonins i les barcelonines medievals. Les autores s’endinsen més enllà dels fets polítics per introduir-se en l’esdevenir quotidià: el treball, el lleure i l’estructura de les famílies dels diferents estaments socials, on les dones prenen un paper rellevant com a transmissores de coneixement i vivències.

Introducció a les quatre grans cròniques, de Josep Antoni Aguilar Àvila

Aquesta obra és una aproximació de conjunt als llibres de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere III. Josep Anton Aguilar Àvila situa les cròniques dins el seu context històric i cultural i n’analitza l’estructura, el contingut, l’estil i les fonts o models literaris. També ressalta les claus de lectura d’alguns passatges més representatius i els relaciona amb tractats bèl·lics, regiments de prínceps medievals, fórmules procedents de les chansons de geste, dels romans, etc., i en fa un contrast amb la historiografia europea per tal de veure la distorsió o la dissimulació propagandística de determinats episodis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: