Presentació “Llibre de meravelles” i “Romanç d’Evast e Blaquerna”

Creativitat_Presentacio_LM_i_B_AMICS_amb_fons-01

 

El 29 de maig a les 19.30 h presentarem, de manera conjunta, dues de les obres més destacades de Ramon Llull: el Llibre de meravelles i el Romanç d’Evast e Blaquerna. L’acte, que es farà al Museu d’Història de Catalunya, representa la cloenda de l’Any Llull per part de l’Editorial Barcino.

Visita a porta tancada de l’exposició “Templers”

La cita començarà a les 18.30 h amb una visita, exclusiva per als membres dels Amics d’Els Clàssics, a l’exposició “Templers. Guerra i religió a l’Europa de les Croades”. La mostra, comissariada per l’historiador Ramon Sarobe, és la primera gran exposició a Catalunya dedicada a conèixer d’una manera rigorosa i atractiva qui eren realment els templers, i convida a reflexionar sobre la violència religiosa, una realitat que per desgràcia avui encara no està superada.

Presentació dels llibres

Seguidament, a les 19.30 h, es durà a terme la presentació dels dos llibres a càrrec dels curadors: Joan Santanach, director editorial de Barcino, Albert Soler i Lola Badia, professors de la Universitat de Barcelona. Totes dues publicacions tenen en compte les edicions crítiques més recents i ofereixen una introducció i una anotació rigoroses i actualitzades.

El Romanç d’Evast e Blaquerna, enllestit a Montpeller vers el 1283, es pot considerar la primera novel·la escrita en llengua catalana. Narra la biografia exemplar del seu protagonista, Blaquerna, des del seu naixement en una família burgesa benestant fins a la seva digna i contemplativa senectut. Al llarg de les cinc parts de què està composta l’obra, Llull ens hi ofereix una àmplia panoràmica de la vida a l’edat mitjana. Blaquerna, en el seu intens i activíssim periple vital, recorre els diversos estaments reformant-los i afavorint que la humanitat s’allunyi de l’error, i arribarà a ser escollit papa. Des d’aquesta posició establirà les bases de la reforma del conjunt de la cristiandat i, en el fons, de la humanitat completa. L’èxit de les seves reformes li permet retirar-se, ja en la vellesa, a un eremitori, on redacta en la ficció un dels llibres més remarcables de tota la literatura medieval europea: el Llibre d’amic e amat.

El Llibre de meravelles fou escrit a París durant els anys 1287-1289. Fèlix, el protagonista, és enviat pel seu pare a recórrer el món per observar l’actitud dels homes, que no actuen com correspondria. La meravella, és a dir, la sorpresa adolorida que sent en constatar el capgirament de l’ordre del món, és el motor que genera la recerca intel·lectual de Fèlix, que s’interessa per tot allò que no entén i en demana raó a diversos savis. L’obra, a través de la ficció narrativa, i de centenars de relats breus d’una gran vivacitat, ofereix una àmplia visió sobre la comprensió medieval del món. Fèlix pregunta i obté respostes sobre Déu, els àngels, el cel, els elements, els metalls, les plantes, o bé els homes i els seus comportaments. Quan toca parlar dels animals, en canvi, el jove assisteix a una extensa faula, el famós Llibre de les bèsties, que no parla pròpiament d’animals, sinó dels aspectes més foscos de la política humana.

Recorda

Visita guiada a l’exposició + un dels dos llibres: 18 €. Oferta en exclusiva per als membres dels Amics d’Els Clàssics.

Dilluns 29 de maig a les 18.30 h, al Museu d’Història de Catalunya.

Afanya’t a fer la reserva, que les places són limitades!

També pots reservar trucant al 933682378 ( 9h – 14 / 15-18h)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: