Entrevista a Mònica Renalias, Magda Rodríguez i Dolors Pado, de la Llibreria Parcir

Mònica Renalias, Magda Rodríguez i Dolors Pado.

Aquest mes us presentem la Llibreria Parcir, fundada l’any 1973 i que des del 1982 ocupa el domicili actual, al cèntric carrer d’Àngel Guimerà de Manresa. Es tracta d’una llibreria generalista d’uns 300 m2, dividida en seccions i dues plantes. Des de sempre participa activament en la programació cultural de la ciutat, organitzant presentacions, xerrades, signatures, etc. L’hivern passat va fer una remodelació general de l’establiment incorporant-hi la secció infantil i juvenil, nascuda i potenciada del 2005 ençà i que es trobava en un local proper. Mantenen també, des del 1986, un petit apartat editorial, amb producció pròpia, sobretot de temes i autors locals i comarcals.

Quin personatge de la literatura medieval catalana t’hauria agradat ser?

Sincerament cap, perquè es tracta d’un context històric i social força allunyat del nostre, si bé n’hi ha algun que captiva per la seva intel·ligència i honestedat, com Plaerdemavida, l’amiga de la princesa Carmesina, del Tirant lo Blanc.

Quin clàssic medieval català recomanaries als teus clients?

Lligant-t’ho amb la resposta anterior, el Tirant, encara que ja sigui prou conegut. Però ho és més a nivell escolar, ja que el públic adult el coneix molt poc, llevat del títol, és clar!

Quin serà el paper que tindrà el llibreter i la llibreria en els propers anys?

El futur no el sap ningú i, evidentment, tot dependrà si aconseguim sobreviure en un món cada vegada més virtual i on, de manera crítica, es valora excessivament la comoditat i la immediatesa. És per això que creiem que hem de potenciar amb força el nostre paper d’agents culturals i de comerç de proximitat. I, naturalment i preferentment, esdevenir orientadors, informadors  i recomanadors (la paraula “prescripció” la trobem massa mèdica, per dir-ho d’alguna manera) de la gran quantitat de títols que hi ha avui a l’abast. Aquests es poden trobar en molts llocs, però hem de fer dels nostres establiments uns llocs atractius, on valgui la pena deixar-s’hi caure per trobar, espontàniament, una lectura atractiva. No es tracta només de buscar en un cercador automàtic un llibre i fer “clic” i comprar-lo mecànicament.

Com us afecta el canvi al llibre digital? Com afronteu aquest repte a la vostra llibreria?

En principi l’afectació comercial és molt baixa, però sospitem que en aquest àmbit hi ha força pirateria. Tot i així, i sense ser amants del llibre electrònic, l’oferim de manera natural als nostres clients a través de la plataforma Liberdrac. De fet, l’important és el contingut, no pas el continent i per aquesta raó no ens hi podem posar pas d’esquena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: