Fragment del mes: L’hort del segon origen

RELACIÓ DE VARIETATS CURIOSES

MONGETA DEL CARALL

Mongeta del Carall

Comuna al sud de Catalunya, al principis del segle XX arriba a les proximitats de Barcelona on  es fa popular. Al Vallès, producte de la iodització, se li canvia el nom i passa a dir-se mongeta del Carai. El seu gust extremadament fi i l’elevada productivitat han fet que, els darrers anys, s’estigui recuperant. El seu nom, no sabem si prové d’una record morfològic, llunyà, del membre masculí.

MONGETA DEL GENOLL DE CRIST

Com una a molts indrets del país per la seva adaptabilitat i elevada producció. Destaca per una característica coloració vermella-rogenca esquitxada sobre fons blanc. Segurament, aquesta coloració va ser l’encarregada de recordar als nostres avantpassat els genolls sanguinolents de Crist camí del patíbul.

Mongeta del genoll de Crist

ENCIAM CATALÀ O ESCAROLER

Segurament, l’enciam més recordat per la generació dels nostres avis. Cruixent, dolç, gustós i molt gran. Aquesta varietat, durant el segle XIX i principis del segle XX, s’anomenava català fora de Catalunya ja que també era apreciat en d’altres zones de la geografia espanyola. Recorda molt l’iceberg de forma, però el gust no hi té res a veure. 

Enciam català o escaroler

ESCAROLA PERRUQUETA

Escarola de primavera i de tardor, de fulles llargues i dentades que, un cop desenvolupada, devia recordar, als nostres avis, la forma d’una perruca. És ideal per fer amanides a la primavera i tardor.

Escarola perruqueta

PERA CUIXA DE DONA

Gran, voluptuosa, dolça. És una de les peres que més fama van tenir durant anys i que es cultivava de manera molt important a les comarques de muntanya, com ara la Cerdanya.  Alguns barcelonins encara en recorden l’arribada a la capital després de mesos d’espera.

Pera cuixa de dona

TOMÀQUET NAS DE BRUIXA

També conegut com a pebroter per la seva forma allargada i semblant a un pebrot, però, també, recorda un nas allargat amb una berruga a la punta. Segurament, l’humor popular va buscar-li aquest pseudònim, de marcada irreverència.

Tomàquet nas de bruixa

COL DE PELL DE GALÀPET

Varietat que procedeix d’Itàlia, de la zona de Milà. El seu fullatge berrugós, verd i  lleugerament brillant va permetre fer aquesta connexió amfíbia amb els gripaus (galàpets).

Col de pell de galàpet

POMA CARA BRUTA O TERRERA

També, coneguda com a terrera o gitana pel seu color marró fosc. És una varietat de fruit mitjà, una mica àcid i de textura mitjanament farinosa. Molt comuna al nord del país, avui està en franc regressió.

Poma cara bruta o terrera

 

PEBROT DE LA REPÚBLICA

Segurament, una de les varietats més singular i vistoses ja que els seus fruits al llarg del procés de maduració passen per tres estadis cromàtics (vermell, groc i lila). Aquest fet, que no passa inadvertit, fou  l’excusa perfecta per associar-lo als tres colors de la bandera republicana.

Pebrot República

PRUNERA COLLÓ DE FRARE

Seguint amb l’humor rural, de marcat to burlesc, aquesta pruna, per la seva forma ovalada semblant a un testicle,  va ser batejada  amb aquest nom tan escaient. De pell molt fina i de gust extraordinàriament dolç, és una de les més apreciades.

Prunera colló de frare

 

 

L’hort del segon origen. L’horticultura del present amb arrels del passat

Jordi Puig Roca

Col·lecció Museu de la Vida Rural, Editorial Barcino
Barcelona, 2015

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: