La democràcia dels homes

El divendres 12 de juny els Amics d’Els Clàssics ens vam trobar al Museu d’Arqueologia de Catalunya per descobrir l’origen de la democràcia de la mà de l’arqueòleg Jordi Principal, conservador del museu i comissari de l’exposició DEMOS. Viure en democràcia.

L’exposició està centrada al voltant de la democràcia atenenca: l’origen i els mecanismes que regien aquest sistema. La democràcia va néixer el 509 a. C de la mà de Clístenes. No es tractava d’un model representatiu com el nostre, en el qual votem uns representants, sinó que tots els ciutadans estaven convidats a participar en assemblea i votar les diverses lleis i disposicions.

El cos cívic d’Atenes, però, era d’allò més restringit. Només podien assistir a l’Àgora i votar els homes majors d’edat i que fossin fills de pare i mare atenesos lliures. Això, no només excloïa esclaus i estrangers, sinó que també deixava les dones fora de la democràcia.

L’exposició DEMOS. Viure en democràcia està dividida en quatre temes principals: l’ostracisme, vinculat al cas de Temístocles; la legalitat contraposada amb la legitimitat, il·lustrat amb el cas d’Antígona i les seves contradiccions respecte la mort del seu germà; la unió pacífica del poble, amb l’obra teatral Lisístrata com a referent; i la concepció intransigent de la llei, amb l’exemple de Sòcrates i la seva decisió d’obeir la llei i no fugir davant la condemna a mort. A la part central de DEMOS. Viure en democràcia hi trobem l’Àgora, on un audiovisual ens explica la correlació d’aquests quatre casos de la Grècia clàssica amb aspectes de l’actualitat.

L’exposició mostra un conjunt d’uns vuitanta objectes patrimonials procedents del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya, i del Museo Arqueológico Nacional de Madrid. A més a més, també inclou quatre audiovisuals fets per l’Institut del Teatre amb escenes teatralitzades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: