La llibreria Amiga del mes: Llibreria L’altell

 

Irene Tortós-Sala, llibretera

L’altell és una llibreria situada al centre de Banyoles, inaugurada l’any 1973, que a mesura que han anat passant els anys s’ha anat transformant i, alhora, ha anat creixent.

Allà hi trobem la llibretera Irene Tortós-Sala, que ens explica que “la motivació per la literatura va més enllà de vendre llibres en general”. En aquest sentit, la llibreria L’altell organitza constantment activitats de dinamització de la lectura, ja sigui fent tertúlies, presentacions, xerrades, contes per a nens i nenes i tallers amb il·lustradors. Alhora, també realitza activitats anuals  conegudes com els “Pessics literaris” i la “Nit dels Narradors”.

Segons la llibretera, L’altell vol ser un espai per a joves lectors i, per això, “coneixem i intentem llegir la literatura juvenil per afavorir el diàleg i l’interès”. A més, des de la llibreria es busquen estratègies perquè aquells a qui els costa més entrar en el món de la lectura se sentin atrets per endinsar-se dins la màgia dels llibres.

A banda del públic juvenil, L’altell es dirigeix també al públic adult, ja sigui assessorant o recomanant llibres. En definitiva, Tortós-Sala assegura que li “encanta el repte que tenim: la promoció de la lectura”.

El 2009, la llibreria L’altell va fer un pas endavant i es va traslladar a la ubicació actual, al carrer Canal núm. 2 de Banyoles. “Aquí vam començar amb un nou equip, del qual estic molt orgullosa, perquè comparteix amb mi les ganes de millorar dia a dia”, declara Tortós-Sala.

En aquest nou local la llibreria ha pogut ampliar la secció infantil. “Creiem que els llibres són una eina insubstituïble per a l’aprenentatge del nen, tant pel que fa a llibres educatius com als que afavoreixen la creativitat”, afirma la Irene. Paral·lelament, també treballen amb llibres d’art infantil i manualitats. “És una branca relativament nova al nostre país i ens sentim especialment orgullosos de poder oferir-la”, afegeix.

Les seccions de poesia, teatre, art, disseny i cuina també han millorat considerablement, però, sobretot, el guany més notable ha estat  guanyar espai per a les activitats culturals que duen a terme: presentacions, conferències, tallers d’escriptura i lectura.

L’equip de la llibreria L’altell

Durant la nostra trobada, la Irene Tortós-Sala ens va respondre algunes preguntes sobre literatura medieval i el futur de l’ofici de llibretera. Us les deixem a continuació:

Quin personatge de la literatura medieval catalana t’hauria agradat ser?

M’hauria agradat ser Carmesina, el personatge de l’obra Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell.

Quin clàssic medieval català recomanaries als teus clients?

Recomanaria el Llibre de les meravelles, de Ramon Llull.

Què és el que més t’apassiona de l’ofici de llibreter?

L’emoció de descobrir llibres i poder contagiar l’amor per la lectura.

Quin serà el paper que tindrà el llibreter i la llibreria en els propers anys?

Acompanyar el lector, conspirant-amb ell i compartint-hi lectures.

Com creus que serà la llibreria del futur?

Personalitzada, especialitzada i atenta.

Com us afecta el canvi al llibre digital? Com afronteu aquest repte a la vostra llibreria?

De moment intentem conviure-hi. A L’altell el paper no hi faltarà mai. Estem amb els clàssics!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: