L’Entremès de les beates al Círcol Maldà

El passat dimarts 13 de novembre, el Círcol Maldà de Barcelona va acollir la presentació del llibre Obra catalana de Pau Puig, publicat dins la col·lecció Biblioteca Baró de Maldà.

Maria Rosa Serra Millà, doctora en Filologia i editora del llibre, i Albert Rossich, professor de literatura catalana de l’Edat Moderna, van ser els encarregats de presentar l’autor i la seva obra.

El llibre Obra catalana aplega l’obra en català del clergue, predicador i poeta Pau Puig (Barcelona, 1722-1798). Autor de sermons, obres mixtes en prosa i en vers, poemes i teatre, la seva obra destaca pels tons irònics i humorístics.

Vegeu les intervencions de Rosa Maria Serra i Albert Rossich o si ho preferiu, aquí teniu la llista complerta de reproducció que es va crear amb motiu de la presentació.

Durant l’acte es va dur a terme la lectura dramatitzada de l’Entremès de les beates, un dels entremesos conservats de Pau Puig. Sota la direcció d’Iban Beltran, els actors Àngela Jové, Victòria Pagès, Paula Blanco, Oriol Tramvia i el doctor Solé van divertir el públic assistent amb aquesta peça teatral, escrita fa tres segles però d’una vivor extraordinària.

L’Entremès de les beates és una peça breu, d’estructura senzilla i d’intenció còmica i satírica. Presenta uns personatges arquetípics, en aquest cas tres dones que menteixen per vanitat i que acaben sent desemmascarades. És notable l’ús humorístic que es fa dels cultismes i del llatí macarrònic en boca de les dones saberudes i del sagristà.

L’argument de la peça és el següent: tres beates van a l’església a dir que se’ls ha aparegut un arcàngel i que els ha parlat amb molta familiaritat. El sagristà i l’escolà, cansats de les mentides i de la falsa devoció de les dones, decideixen preparar-los un escarment. Fent veure que es tracta d’un ritual religiós, els embruten la cara amb tinta i mangra, i l’escolà, fent-se passar per un àngel, els diu que Déu vol que sofreixin martiri i els descriu amb detall els turments i les penes físiques que hauran d’infligir-se. Totes tres, ben espantades, confessen al sagristà que l’aparició de l’arcàngel era una mentida. El sagristà les fa fora a cops de bastó.

Vegeu les fotografies de l’acte aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: