Per Nadal, regala clàssics

Aquest Nadal volem que tingueu els Clàssics encara més a prop. Per això us proposem uns quants títols d’Editorial Barcino i d’altres editorials per fer un bon regal a aquells que estimeu o, fins i tot, per a vosaltres mateixos!

Catalanes medievals, d’Elisenda Albertí. Saps com era la vida als castells medievals? De quina manera participaven les dones a les guerres? Sabies que Garsenda fou coneguda per les seves composicions amoroses o que Blanquina fou jutjada per heretge? Aquest llibre és un recull d’històries d’algunes dones catalanes que van viure en aquesta etapa i van tenir una participació activa en els àmbits cultural, polític, científic o comercial, tot i que la societat els reservava un paper irrellevant.

El confident dels reis, d’Assumpció Cantalozella. Tots els fets històrics han tingut testimonis des de l’ombra. Durant els regnats de Pere I i del seu fill Jaume el Conqueridor, el conseller més pròxim va ser Guillem de Cervera, un personatge fascinant que en aquesta novel·la fa la pròpia crònica de les tres dècades més apassionants de la història de Catalunya. La corona catalana va viure, a principis del segle XIII, vicissituds de tota mena: l’engendrament del rei Jaume, la mort del seu pare a la Batalla de Muret, les conspiracions de palau, la persecució dels càtars, les disputes amb el Vaticà, la conquesta de Mallorca…

El com i el perquè del Compromís de Casp (1412), d’Ernest Belenguer. Mort Martí l’Humà el 31 de maig de 1410, i no reconegut com a successor el nét bastard sense cap testament reial, la dinastia catalana de la Corona d’Aragó quedà sense hereu. De tots els candidats que es presentaren, dos semblaven decisius després d’un bienni buit de poder: el català Jaume d’Urgell i el castellà Ferran d’Antequera.

Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (v806-v998), de Jordi Bolós i Víctor Hurtado. En l’Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (v806-v998) els autors reconstrueixen com era aquest ampli territori al llarg dels segles VIII-X, és a dir, durant l’època carolíngia. Un territori que s’estenia per les actuals comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i bona part de l’Alta i Baixa Ribagorça oriental i occidental aragoneses.

El buidatge sistemàtic de tota la documentació existent d’aquest període ha permès situar els topònims d’abans de l’any mil i apropar-nos al coneixement de l’origen d’aquesta toponímia. Altres mapes, molt detallats, ens permeten conèixer el poblament, l’economia i les comunicacions de les principals valls, així com els dominis dels principals senyors laics i eclesiàstics o les possessions dels grans monestirs com el Burgal, Alaó, Lavaix o Ovarra.

 Abans de la batalla, de Josep Torrent. En Martí i l’Anna s’han de casar, però sonen campanes de guerra a Toledo, els comtes han de portar soldats per lluitar contra els sarraïns, i en Martí, que viu a casa d’una família al servei del comte d’Empúries, hi haurà d’anar. El noi, fill d’un trobador, no ha sabut mai on és la seva mare i amaga a tothom la raó per la qual va marxar de Tolosa i va arribar a Catalunya.

 L’últim abat, de Martí Gironell. L’últim abat permet reviure les tradicions, l’art, el món del vi, la gastronomia, les relacions i els interessos enfrontats en un moment convuls per a Catalunya. Gironell retrata els estralls de la corrupció en la política i en l’Església a la segona meitat del segle XVI, sense oblidar el paper que van tenir-hi els habitants dels pobles, escanyats per les dues institucions.

Arnau de Vilanova i les teories medievals de l’amor, de Jaume Mensa. Arnau de Vilanova és una de les figures més rellevants de la medicina, la filosofia i la teologia medievals a Europa. Com a metge i com a teòleg, Arnau de Vilanova investiga les causes i les formes de l’amor cortès, i trobadores. Jaume Mensa i Valls és professor titular de Filosofia Medieval del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Filosofia, llicenciat en Teologia i diplomat en Paleografia i Arxivística per la Scuola Vaticana di Paleografia de l’Archivio Segreto Vaticano.

Victus, d’Albert Sánchez Piñol. Victus és una novel·la històrica que ens narra la Guerra de Successió Espanyola, un conflicte que es pot considerar com la primera de les conteses mundials i que acaba l’11 de setembre de 1714 amb l’apocalíptic assalt a Barcelona. També és la tragèdia de Martí Zuviría, un jove barceloní, alumne avantatjat del marquès de Vauban, que es converteix en un geni de l’enginyeria militar.

Jesús i les dones, d’Isabel de Villena. Isabel de Villena és l’única escriptora medieval en llengua catalana de la qual coneixem el nom. Escriu la seva obra a la València del segle XV, compartint temps amb els millors escriptors del segle d’or valencià. El llibre constitueix una antologia de la seva extensa obra Vita Christi, en la qual es destaca el paper preeminent de les dones en la figura de Jesús i que es pot considerar una obra feminista avant la lettre. Seguint els criteris de la col·lecció Tast de Clàssics, es tracta d’una adaptació al català actual, i en aquest cas, la persona de reconeguda vàlua literària a qui s’ha encarregat l’adaptació és Marta Pessarrodona, poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora que el 2011 va rebre el Premi Nacional de Literatura.

El somni, de Bernat Metge. El somni és una obra complexa i singular, capaç de mirar-se de prop i amb un gran sentit de l’humor els aspectes més prosaics de la vida quotidiana, però també d’elevar-se fins a les idees filosòfiques més transcendents. Bernat Metge, membre de la Cancelleria i secretari de Joan I i de Martí l’Humà, és considerat el millor prosista català del segle XIV i una de les plomes més interessants i originals de tota la literatura medieval. El somni conserva, sis segles després, tota la capacitat de sorprendre’ns i de divertir-nos. Alba Dedeu, que en fa l’adaptació al català actual, ha publicat els reculls de contes Gats al parc (Premi Mercè Rodoreda 2010) i L’estiu no s’acaba mai. És traductora de l’anglès i l’italià.

Per una educació republicana. Escola i valors, de Gregorio Luri. Els alumnes catalans obtenen uns resultats molt més baixos del que podríem aspirar com a país. Tot i això, si avaluéssim el nostre sistema educatiu per les seves pretensions morals, probablement ocuparia la primera posició del món. Les nostres escoles s’avaluen més d’acord amb la noblesa dels seus propòsits que amb la realitat dels seus resultats. Gregorio Luri Medrano va néixer a Azagra, Navarra, el 1955. Mestre resident al Masnou, ha estat Premi Fi de Carrera de Ciències de l’Educació i Premi Extraordinari de Doctorat en Filosofia. Ha treballat a tots els nivells de l’ensenyament, de l’escola primària a la universitat. Consultor pedagògic i col·laborador del diari Ara, és autor de diversos assajos filosòfics i pedagògics, entre els quals destaca L’escola contra el món (La Campana, 2008).

Obra catalana, de Pau Puig. Aquest volum conté l’obra en català del clergue Pau Puig (1722–1798), autor de sermons, obres mixtes en prosa i en vers, poemes i teatre. La seva obra i la seva personalitat foren famoses i apreciades pels seus contemporanis. L’obra poètica en català consta de 172 composicions, generalment breus, i tenen la finalitat de divertir el lector amb tons irònics i humorístics. De l’obra teatral s’editen una comèdia hagiogràfica i dos entremesos d’intenció còmica i satírica. Temàticament és farcit d’elements costumistes, sense oblidar els poemes galants i eròtics. Puig s’acosta volgudament al llenguatge col·loquial barceloní de l’època: una llengua rica, entenedora, plena de frases fetes i modismes, però també amb vulgaritats i grolleries.

El poliedre del lideratge, d’Àngel Castiñeira i Josep Maria Lozano. La crisi econòmica, política i social que estem vivint ha posat en evidència la necessitat de lideratges que ens ajudin a sortir-ne. A partir de la situació actual, Josep M. Lozano i Àngel Castiñeira ens exposen de manera intel·ligent i amena les múltiples cares del lideratge. En aquesta obra es repassen tots els elements del lideratge i s’aprofundeix en la vinculació del bon lideratge amb la qualitat humana i els valors, així com en la manera d’afrontar la formació dels líders. El poliedre del lideratge és un llibre que complementa el rigor acadèmic amb una dimensió pràctica i divulgativa. Es tracta d’una eina per a la reflexió de tots els qui s’interessen per la manera d’exercir i desenvolupar el lideratge, i que creguin en la importància d’un bon lideratge empresarial, polític o social alhora eficaç i ètic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: