10 anys de Pedra i Sang

Dimarts passat quaranta personalitats del món cultural, associatiu i artístic van presentar als Premis Ciutat de Sant Cugat 2010 la candidatura de Pedra i Sang, amb motiu dels deu anys de representacions de l’obra per les festes de Nadal.

Però què és Pedra i Sang? És la representació teatral, tragicòmica i musical de la història de la nit de Nadal de 1350, en què Arnau de Biure, abat del monestir de Sant Cugat, va ser assassinat durant la Missa del Gall. Els assassins van ser un grup de nobles del Vallès encapçalat per Berenguer de Saltells, que van interrompre l’ofici religiós i van clavar un punyal a l’abat. I tot per una herència donada a la comunitat del monestir!

Des de l’any 2000, cada Nadal s’escenifica l’obra al monestir on van tenir lloc els fets. Dirigida per Dolors Vilarasau des de la primera representació, hi intervenen actors professionals, com Joan Fàbregas, Xavier Serrat i Josep M. Jaumà, que és l’autor del text. La composició musical, de Joan Alavedra, també es pot sentir en el disc editat juntament amb el llibre de l’obra.

La Fundació Torre del Palau, dins la col·lecció  Àmfora, ha publicat una edició facsímil d’Un Nadal tacat de sang, de Salvador Cardús i Florensa, en què s’investiga els fets i s’explica amb precisió els condicionants del context i els procediments de l’època. Hi ha una documentació molt interessant sobre el crim, que va ser investigat per ordre del rei Pere III el Cerimoniós per tal d’identificar i condemnar els autors en absència, ja que mai no se’ls va poder atrapar.

Coneixíeu aquesta obra?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: