Aquest Nadal, regala’t les grans cròniques!

Nadal_Amics_Croniques_bloc2-01

«Conèixer el passat d’un territori dóna llum al present i enriqueix la mirada cap al futur.»

Vivim moments històrics, que d’aquí uns segles seran narrats per conèixer la història catalana del s.XXI.

Des de l’actualitat, però, tenim la sort de poder mirar com es van viure, en altres circumstàncies, els conflictes geopolítics que van afecter el territori català a l’edat mitjana. És gràcies a les quatre grans cròniques: les de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós.

Uns textos que són un capítol central de la nostra literatura medieval, perquè els nostres autors no es van conformar a descriure una simple relació de fets i gestes per salvar-los mecànicment de l’oblit, com era habitual en el gènere dels annals, sinó que en van saber fer literatura de primera magnitud.

A l’Editorial Barcino, en tenim dues a la col·lecció del Tast, per qui vulgui apropar-s’hi en català actual i versió reduïda:

Crònica de la croada contra Catalunya

Bernat Desclot

«Va ser, doncs, com a estret col·laborador del rei que va viure la conquesta de Sicília de 1282 i la seva conseqüència més destacada, la invasió francesa de tres anys més tard.» (versió i pròleg de Miquel Desclot)

 

L’expedició dels catalans a Orient

Ramon Muntaner

«Entre els episodis que hi relata, un dels més apassionants és l’anada de l’exèrcit algogàver a l’Imperi Bizantí. Capitanejada per Roger de Flor, la Companyia va partir de Sicília el 1303. Muntaner va ser un dels responsables de l’expedició.» (versió i pròleg de Jordi Llavina)

Gaudeix de la història i la literatura al mateix temps!

__________________

A més, et fem saber que a la col·lecció Els Nostres Clàssics, trobaràs:

Llibre dels fets del rei En Jaume, I i II

Jaume I

«un dels llibres més excepcionals de l’Europa medieval. Redactat sota la supervisió del monarca, el Llibre dels fets, la primera de les quatre grans cròniques, explica els esdeveniments històrics més significatius de la vida del rei Jaume el Conqueridor (1208-1276), un dels períodes històrics més convulsos i interessants de la història del nostre país.»

I, pels qui vulgueu la crònica de Desclot completa, la trobareu a la Biblioteca Barcino!

Llibre del rei En Pere

Bernat Desclot

«La revolta contra els invasors francesos, i el subsegüent oferiment de la corona de l’illa de Sicília a Pere, va generar un greu conflicte amb els Anjou i els seus poderosos aliats: la monarquia francesa i el papat.»

Aquest Nadal, regala’t cultura!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: