Presentem el Llibre de potatges amb Ferran Adrià

Grup Cosmoaixa

El llibre de potatges va gaudir d’una presentació de luxe, el 14 de març al CosmoCaixa, amb la presència de Ferran Adrià.
Un acte liderat per totes les entitats que fan possible la Col·lecció Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana.

 

Després de la roda de premsa que es va fer el 14 de març al migdia al restaurant 7 portes, l’acte central de presentació del Llibre de potatges va tenir lloc a la tarda a l’auditori del CosmoCaixa, on van participar tots els actors que fan possible aquesta col·lecció de receptaris, de la qual ara s’edita el tercer volum.

Va obrir l’acte Jordi Portabella, de La Caixa: donà la benvinguda i introduí els altres ponents. Seguidament, Paco Solé Parellada, ànima de la iniciativa i propietari del restaurant 7 portes, va parlar de la necessitat d’una Col·lecció així i de l’evolució culinària dels tres llibres publicats fins ara.

 

A continuació, Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, va remarcar el paper cultural de la col·lecció i com, des de l’Editorial Barcino, se n’ha viscut l’elaboració: “el procés d’edició d’aquest llibre l’hem cuinat amb molts ingredients diferents; amb el magnífic treball dels filòlegs i de professionals de diverses disciplines: història, filologia, gastronomia… tots fent xup-xup sota la batuta del Paco Solé. Però en la cultura i en la cuina, la creació es completa quan arriba al públic, i això és el que està passant avui, en el moment en què el llibre pot ser llegit.

Llavors fou el torn de Antoni Riera, catedràtic d’història medieval, que explicà als presents què menjaven els canonges de Tarragona i les classes benestants contemporànies al llibre. El seguí Toni Massanés, gastrònom i director general de la Fundació Alícia, que va desgranar els ingredients de què parla el llibre i els procediments de les receptes, ben diferents de les actuals en alguns casos, però amb punts que han perdurat fins als nostres dies.

 

Finalment, arribà el torn de Ferran Adrià: “Si la cuina no és cultura… llavors què és cultura?”, va començar dient l’impulsor de elBulliFundation, que investiga els orígens de la cuina. “Els últims set anys de la meva vida he estat intentant comprendre què faig, perquè els neurocientífics diuen que si comprens, innoves i crees millor. Vaig començar a preguntar-me què és cuinar i la cuina, i vaig arribar a un món que fa 2 milions i mig d’anys que existeix, en diferents civilitzacions…de què estem parlant? Projectes com aquest ens recolzen per posar en ordre tot això, quan parlem de cuina, postres.. és un món en continua evolució.”

“Avui quan s’acabi el dia, s’hauran creat al món més receptes que totes les de l’edat mitjana: però aquesta informació és increïble, és com trobar el genoma; ens diu què va passar.”

“Tenim poca informació, pocs llibres, i ens fan falta en aquest llenguatge perquè el món de la cuina també hi pugui accedir. Al fina la cuina també és un llenguatge, és un alfabet: els productes , les tècniques, i les eines, són les lletres que ho fan tot.”

L’acte es va tancar amb un reconeixement a totes les entitats que cooperen per fer realitat la col·lecció: el Restaurant 7 portes, la Fundació Alícia, l’Obra Social “La Caixa” i la Fundació Carulla, mitjançant el seu segell Editorial Barcino.

 

El receptari

El Llibre de totes maneres de potatges és el tercer gran receptari de cuina en llengua catalana de l’edat mitjana, després del Llibre de Sent Soví i del Llibre d’aparellar de menjar.

Conté més de dos-cents capítols sobre plats i consells per cuinar molt diversos. Explica com preparar tota mena de carns, caça i aviram, com fer les salses que les acompanyaven o com elaborar els plats que anomenem “de cullera”. Les receptes estan ordenades segons el cicle litúrgic, i al final hi ha una secció extensa dedicada a peixos i plats quaresmals.

Com els altres dos receptaris, el Llibre de potatges s’ha conservat en un únic manuscrit i és anònim. El nombre de llibres de cuina medievals conservats en català —a més dels tres esmentats, s’hi ha de sumar el Llibre del coc, el proper volum de la col·lecció—, mostra la importància que va adquirir l’art de la cuina a la tardor medieval en els territoris de parla catalana.

Per facilitar la lectura del text medieval, se n’ofereix la versió medieval acarada amb una adaptació al català modern. Els estudis sobre l’entorn econòmic, històric i culinari que l’acompanyen afavoreixen una millor comprensió de l’època i del mateix receptari.

 

6 RESPONSES TO “Presentem el Llibre de potatges amb Ferran Adrià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: