Fragment de l’Espill llegit per Carme Ruscalleda

Mes, aquell any,

un cas estrany,

en lo món nou,

jorn de Ninou

s’hi esdevenc:

jo tinguí el reng,

fiu convidar

tots a sopar

qui junt havíem.

Alli teníem

de tots potatges,

de carns salvatges,

volateria,

pastisseria

molt preciosa,

la pus famosa

de tot París.

En un pastís,

capolat, trit,

d’hom cap de dit

hi fon trobat.

Fon molt torbat

qui el conegué;

regonegué

què hi trobaria:

més hi havia

un cap d’orella.

Carn de vedella

crèiem menjàssem

ans que hi trobàssem

l’ungla i el dit

tros mig partit.

Tots lo miram

e arbitram

carn d’hom cert era.

La pastissera,

ab dos aidants

–filles ja grans–,

era fornera

e tavernera.

Dels que hi venien,

alli bevien,

alguns mataven,

carn capolaven,

feien pastells,

e dels budells

feien salsices

o llonganisses

del món pus fines.

Mare i fadrines,

quants ne tenien

tants ne venien,

e no hi bastaven.

Elles mataven

alguns vedells,

ab la carn d’ells

tot ho cobrien,

assaborien

ab fines salses.

Les dones falses,

en un clot tou

fondo com pou,

descarnats ossos,

cames e tossos,

allí els metien,

e ja l’omplien

les fembres braves,

cruels e praves,

infels, malvades,

e celerades,

abominables.

Cert, los diables

com los mataven,

crec los aidaven,

e lo dimoni.

Fas testimoni

que en mengí prou,

mai carn ni brou,

perdius, gallines

ni francolines,

de tal sabor,

tendror, dolçor,

mai no sentí.

Per lo matí,

de totes tres

feren quarters,

e llur posada

fon derrocada,

i l’aplanaren,

sal hi sembraren;

e tots los cossos

tallats a trossos,

cent n’hi contaren,

i els soterraren

en lloc sagrat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: