Gaudeix al màxim del teu carnet: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Al Museu Nacional d’Art  de Catalunya reobrim la primera planta dedicada a l’art modern, després d’un procés de renovació de les col·leccions, les sales i la museografia. Li hem donat la volta al museu per explicar nous relats i oferir una nova manera de veure la col·lecció. Han estat sis mesos de ritme trepidant i accelerat per fer realitat el projecte, en el qual ha treballat l’equip del museu, en col·laboració amb altres professionals externs, i que ara us presentem amb il·lusió també renovada.

Un nou relat crític i complex que evita la mera successió d’estils i noms, i que inclou totes les produccions artístiques del període: l’escultura i la pintura, els dibuixos i gravats, la fotografia, el cartellisme, el cinema, l’arquitectura i les arts decoratives. Amb una major presència d’elements que permetran copsar el context social, històric i artístic i remarcar les connexions internacionals dels artistes i moviments de Barcelona i Catalunya.

El àmbits o temàtiques principals són:

■  L’artista modern: nova aproximació a la figura de l’artista a través de dos segles. Recorregut en apartats com ara retrats i autoretrats, l’aprenentatge a l’acadèmia i al taller, la bohèmia, la burgesia, l’orientalisme.

■  El modernisme i Gaudí troben seu al Museu Nacional: el Museu Nacional esdevé el centre de referència del modernisme amb la incorporació d’un gran espai dedicat al moviment. S’ha creat un nou espai permanent dedicat a Gaudí amb més de 35 obres originals que constituiran la major mostra permanent de l’artista. Acords amb la Sagrada Família, l’arxiu Jujol i altres col·leccions han permès la nombrosa aportació d’obres originals i l’inici d’una nova línia de treball d’investigació i difusió internacional de Gaudí.

■  La fotografia esdevé part essencial del discurs museogràfic: s’exposen més de 290 fotografies que comprenen totes les èpoques, començant pels daguerreotips del segle XIX fins avui.

■  La Guerra Civil en l’art compta amb un àmbit propi: les arts tradicionals –pintura, escultura, gravat– i els nous media –publicacions il·lustrades, cartellisme, fotografia, fotomuntatge, cinema– s’uneixen en una mobilització de propaganda i de compromís dels artistes en la lluita antifeixista.

Esperem que de la mateixa manera que la pintura mural romànica del Museu Nacional  s’ha convertit en un referent mundial, aquesta nova presentació doti al museu d’una nova rellevància i sigui font d’inspiració per tots els públics que s’hi vulguin apropar. Us hi esperem!

Recordeu que amb el carnet dels Amics d’Els Clàssics us ofereix tot un seguit d’avantatges per equipaments i activitats d’arreu de Catalunya. El Museu Nacional d’Art de Catalunya és un dels molts llocs on podeu aprofitar el carnet, que us ofereix un 30% de descompte en l’entrada.

Enllaços relacionats

www.museunacional.cat

Àlbum de Flickr del Museu Nacional amb imatges del procés de muntatge.

Dossier de premsa (pdf).

El MNAC s’endinsa en la modernitat (vídeo2,10 min.).

Revolució al MNAC: un nou recorregut per l’art modern en 8 claus.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: