La llibreria Amiga del mes: Llibreria Serret

Octavi Serret i Carles Duarte, director de la Fundació Carulla, en el primer viatge dels Amics d’Els Clàssics al Matarranya l’any 2003

Amb els seus més de trenta anys d’existència, la Llibreria Serret ha aconseguit ser una de les llibreries amb més activitat cultural i literària d’Aragó i una de les referències de les terres de parla catalana. Octavi Serret, ànima i propietari de la llibreria, fou distingit l’any 2009 amb el Premi Nacional de Cultura per la Projecció Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Ara comença una nova etapa creant una associació cultural: Terra de Cruïlla, un projecte cultural que vol posar en valor un extens llegat cultural, que abasta antics i nous territoris amb moltes cruïlles històriques, paisatgístiques, sociològiques i personals que ens poden aportar una riquesa extraordinària.

L’últim trimestre de 2015 ha creat un nou espai a Barcelona, Els 4 gats de Serret, on es faran presentacions de llibres, conferències, trobades culturals, viatges singulars i, sobretot, s’aproparà el rerepaís a la metropolitana i universal Barcelona.

Quin personatge de la literatura medieval catalana t’hauria agradat ser?

Sens dubte, Joanot Martorell, cavaller i escriptor, un personatge excepcional del segle XV amb una vida errant que el va fer viatjar per Anglaterra, Portugal i Nàpols. Una vida presidida per la curiositat sobre el valor i el significat dels ideals de la cavalleria.

El Tirant és la història d’un cavaller que s’enfronta amb el seu destí guerrer i amorós, un repte que esdevindrà llegenda en aconseguir allò que els reis de la seva època van ser incapaços de fer: defensar amb èxit Constantinoble de l’ofensiva turca. En definitiva, tant pel seu contingut com per la seva forma expressiva, el Tirant lo Blanc és una de les grans novel·les europees de tots els temps, com ja ho va afirmar Cervantes en el Quixot quan va salvar-lo de la crema dels llibres maleïts de cavalleries que havien fet embogir el seu protagonista, i té la primacia entre la novel·lística catalana.

Quin clàssic medieval català recomanaries als teus clients?

Per suposat Ramon Llull. Entre les seves obres, destaquem: el Llibre de contemplació en Déu, Llibre de l’orde de cavalleria, Romanç d’Evast e Blaquerna, Llibre de Santa Maria, Llibre de meravelles, Desconhort, Arbre de ciència, Arbre de filosofia d’amor, el Cant de Ramon o El llibre de les Bèsties.

Què és el que més t’apassiona de l’ofici de llibreter?

El tracte amb la gent és el que em motiva més del dia a dia. A més, considero el meu ofici com una ferramenta necessària per donar a conèixer la cultura mitjançant la prescripció literària.

Quin serà el paper que tindrà el llibreter i la llibreria en els propers anys?

El mateix, hem de ser prescriptors, ens trobem en un moment complicat en el qual l’ofici de llibreter s’ha perdut i quedem ben pocs en actiu i sense la nostra aportació estem perduts…

Visita dels Amics d’Els Clàssics a la Llibreria Serret el passat 12 d’octubre

Com creus que serà la llibreria del futur?

Entenc que la llibreria del present/futur ha d’estar en perfecta harmonia amb el llibre digital, de manera que a través de pantalles tàctils es pogués consultar i descarregar títols que estiguen dins del catàleg amb què el llibreter es guanya un tant per cent d’aquella descàrrega per suplir la caiguda de vendes del paper.

De moment, i des del 1995, la llibreria té una pàgina web des d’on venem i també l’utilitzem com una eina dinamitzadora cultural.

Jo mateix m’encarrego de dotar-la de continguts sobre els llibres, així com de seleccionar els més de 100.000 títols que en aquest moment estan disponibles a les llibreries virtuals: Llibreria Serret i Serret llibres.

A més, també som molt presents a internet amb el bloc i a les xarxes socials on tenim un perfil personal molt actiu. El canal de youtube està connectat al món virtual i, juntament amb Twitter, Linkedin, Slideshare, aconsegueix ser un punt de trobada.

Com us afecta el canvi al llibre digital? Com afronteu aquest repte a la vostra llibreria?

Per la meua part, sóc molt digital… Considero el llibre digital com un electrodomèstic més que jo també utilitzo i que conviu amb el paper, però que mai el podrà substituir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: