Lectura d’un clàssic en xarxa

El dia 1 de desembre els lectors del Què Llegeixes celebraven amb Els Amics d’Els Clàssics la cloenda de la lectura compartida virtual de Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda, moderada per Oriol Izquierdo.

La lectura d’aquest clàssic del segle XV adaptat al català actual ha estat  seguida per més d’una trentena de persones que han gaudit tant de les introduccions del moderador, com de la “disputa” pròpiament dita. I així va quedar demostrat amb la simpàtica lectura en veu alta que vam realitzar a la llibreria Calders de Barcelona.

Les lectures compartides virtuals són una de les iniciatives literàries que es duen a terme periòdicament en el fòrum de lectors promogut per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), el Què Llegeixes (Ql).

Durant l’acte es van llegir fragments de la Disputa. Us deixem el vídeo de l’acte de cloenda:

i podeu veure més fotografies aquí.

Què és una lectura virtual?

Les lectures virtuals ofereixen la possibilitat de participar en un club de lectura en línia que no és altra cosa que un club de lectura tradicional portat a la xarxa, amb tots els avantatges que això suposa.

El primer que cal per endegar una lectura compartida virtual és la proposta d’una obra. Aquesta proposta pot venir donada per qualsevol lector, o bé pel mateix equip del Què Llegeixes. Les obres llegides fins ara han estat majoritàriament novel·les, però també s’han llegit poemaris i reculls de contes. A partir de 2015, coincidint amb la nova etapa del fòrum de lectors de la ILC, s’inclourà en el programa la lectura d’una peça teatral.

Com es llegeix a un club virtual?

Un cop feta la tria de l’obra l’equip del Ql en fa difusió a la xarxa per tal d’animar els lectors a participar-hi i s’estableix un calendari. Aquest dependrà de l’estructura del llibre, és a dir, cada sessió s’iniciarà en una data concreta i correspondrà a un capítol, uns poemes, un nombre de pàgines, etc.

El calendari establirà, doncs, els dies de què disposen els lectors per llegir i per comentar a posteriori el que creguin convenient sobre la lectura. Les sessions s’iniciaran generalment amb una introducció per part del moderador. Els moderadors poden ser especialistes que la ILC posa a disposició dels lectors, però també es fan lectures moderades per lectors experimentats que s’ofereixen com a moderadors.

Sempre que és possible, la lectura es clou amb una trobada presencial final que pot ser una xerrada de l’editor, del moderador, una lectura en veu alta, un refrigeri relacionat amb la lectura… Les possibilitats són moltes!

Per què un club de lectura virtual?

Quan llegim col·lectivament, els lectors sempre ens enriquim perquè compartim les nostres impressions amb altres lectors. Però si a més ho fem en xarxa, tenim alguns avantatges respecte dels clubs presencials: no hi ha horaris, llegim i alhora escrivim, compartim recursos sobre l’obra de manera fàcil, i el més important de tot: podem recuperar totes les intervencions dels lectors, així com les introduccions del moderador quan ens convingui, atès que el contingut resta en obert al web per sempre més.

L’experiència ha estat tan gratificant que des del Què Llegeixes hem decidit incloure en el calendari, de manera estable, la lectura d’un clàssic medieval amb el suport i la complicitat d’Els Amics dels Clàssics. Estigueu atents al nostre calendari perquè el 2015 es presenta mogut, literàriament parlant, és clar! Moltes novetats també per als nois i noies i els nens i nenes, en els nostres fòrums adreçats a ells!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: