Llibreria Amiga del mes: Llibreria 3 i 4

Eva Gisbert i Núria Cadenes.

Aquest mes us presentem 3 i 4, històrica llibreria de València, fundada l’any 1968 i des d’aleshores un dels pols culturals i cívics de la ciutat. Para especial atenció a visualitzar els llibres en català i a mantenir un fons ampli d’essencials, tant de literatura com d’història, ciència o pensament. I de clàssics. I de música. I per als més menuts. O per a joves. Per a viatgers. Per a cuiners. Etcètera: es transforma i creix amb els lectors.

A continuació us presentem algunes de les opinions que ens han transmès al voltant dels clàssics i el món del llibre.

Quin personatge de la literatura medieval catalana t’hauria agradat ser?

Es fa difícil escollir, però potser podríem optar per Güelfa: al capdavall ella és qui converteix Curial en cavaller, qui l’acaba d’instruir i de fer digne de casar-s’hi. No hi ha gaire personatges femenins amb poder i capacitat de decisió i acció, en la literatura medieval, i Güelfa n’és un. Ens agrada, sí.

Quin clàssic medieval català recomanaries als teus clients?

Recomanaríem i recomanem sempre Ausiàs March. Per la modernitat, la humanitat, la veritat, la força i la bellesa dels decasíl·labs, per la llengua immensa que hi empra, per l’expressivitat, per tot. És un autèntic clàssic medieval universal.

Que és el que més t’apassiona de l’ofici de llibreter?

Els llibres. Ens agrada quan arriben i quan fa temps que hi són, ens agrada mirar-los als prestatges plens, reordenar-los, obrir-los, olorar-los… i llegir-los, és clar. I parlar-ne. Tot. La realitat de la llibreria sol ser més prosaica que tot això, i també està feta d’albarans i caixes i caixes i albarans, però al final fins i tot aquesta part ens agrada, també: pels llibres.

Quin serà el paper que tindrà el llibreter i la llibreria en els propers anys?

El que li vulgam donar. Com ara. I això ho hem de fer entre tothom, entre llibreters i lectors i editors i escriptors i tothom. Perquè una llibreria és un lloc per definició interactiu, que es fa i es modela amb l’acció conjunta i multidireccional. I la podem convertir en  espai de trobada, per fullejar, prendre idees, compartir, demanar, xerrar, seure i llegir una estona, suggerir, comentar i el que s’escaiga o… transformar-la en un supermercat on confonguen Salvat-Papasseit amb una marca de formatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: