La llibreria Amiga del mes: La Central

la_central
Interior de la llibreria La Central del Raval, Barcelona

La Central es va fundar a Barcelona l’any 1995 com un projecte llibreter únic, homogeni i que fes incís en la mediació cultural. És per això que La Central prima la selecció bibliogràfica, proporcionant un fons ric i diversificat especialitzat en l’àmbit de les Humanitats. Així mateix, para una atenció especial a l’edició internacional, de manera que la llibreria sigui una eficaç corretja de transmissió dels principals corrents intel·lectuals del moment. Actualment, el 40% del fons bibliogràfic de La Central està conformat per llibres internacionals, entre els quals s’inclouen les principals novetats editorials en llengua francesa, anglesa, italiana, alemanya i portuguesa.

Amb els anys, la llibreria ha reforçat la seva tasca de medicació cultural, programant a les seves diferents activitats relacionades amb les Humanitats com per exemple presentacions de llibres, xerrades, grups de lectura, debats, exposicions, tallers i cursos relacionats amb el món del llibre.

Actualment, La Central la formen tres llibreries a Barcelona, tres a Madrid, i, a més a més, la pàgina web que funciona com una botiga virtual.

Hem parlat amb la Júlia Martí de la Central i els hem fet algunes preguntes sobre el futur de les llibreries i dels llibres, i també hem parlat de literatura medieval:

Quin personatge de la literatura medieval catalana t’hauria agradat ser?

El gentil o l’elefant de Llull.

Quin clàssic medieval català recomanaries als teus clients?

Recomanaria Sempre han tingut bec les oques, de Joaquim Miret i Sans; La Faula, de Guillem de Torroella; i Meravelles descrites. Crònica catalana de l´Índia de fa set-cents anys, de Frare Jordà de Catalunya.

Interior de la llibreria La Central del Raval, Barcelona

Quin és i serà el paper que tindrà la llibreria en els propers anys?

La feina de la llibreria se situa entre el comerç i la mediació cultural, és, al mateix temps, una activitat comercial creativa orientada cap a la comunicació de valors culturals integrada en el teixit de la ciutat. La Central intenta dur a terme un projecte que incideixi en la mediació cultural per presentar-se davant del lector com un punt de referència proper i humà, amb l’objectiu principal d’incentivar el gust per la lectura.

I el dels llibres?

Els llibres tenen una doble cara: són béns econòmics (produïts i comercialitzats segons les regles del mercat) i alhora, béns simbòlics (portadors d’informació i de continguts culturals). Es tracta, per tant, d’unes mercaderies molt peculiars, capaces d’interpel·lar la nostra memòria i la nostra imaginació. La seva utilitat principal radica en què ens serveixen per a pensar i per a relacionar-nos amb els altres, de manera que amb la nostra activitat contribuïm a donar gruix a la diversitat cultural de la ciutat.

 

One RESPONSES TO “La llibreria Amiga del mes: La Central

  1. Jordi Julià says:
    1 agost, 2016 at 0:19

    #estiudeclàssics La Central és tot un referent, sobretot la que està situada al c/ Mallorca, i que fou la primera de les tres que es poden trobar a la ciutat de Barcelona.Pots encarregar llibres que creies descatalogats i compten amb una cafeteria amb vistes privilegiades a un interior d\’illa de l\’Eixample.

    Tota una experiència que cap bibliòfil i amic dels clàssics pot perdre\’s!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: