Nadal, temps de clàssics

Aquest Nadal volem que tingueu els Clàssics encara més a prop. Per això us proposem uns quants títols d’Editorial Barcino i d’altres editorials per fer un bon regal a aquells que estimes o, fins i tot, per a tu mateix!

Poesia, de Jordi de Sant Jordi, el primer títol de la col·lecció Tast de Clàssics, ara en format e-book. Jordi de Sant Jordi és un dels poetes més interessants dels primers vint-i-cinc anys del segle XV. Va néixer a València a final del XIV, fill d’un esclau morisc alliberat. De ben jove va entrar al servei d’Alfons el Magnànim i, ja el 1416, consta com a cambrer personal del rei, càrrec de prestigi que va ocupar fins a la seva prematura mort, l’any 1424. A la cort Jordi va entrar en contacte amb poetes com ara Andreu Febrer, Ausiàs March o el Marqués de Santillana. Aquest darrer recordava, anys més tard, la bellesa de les seves composicions i en lloava les aptituds musicals. N’hem conservat divuit poesies. Carles Duarte les ha adaptat al català d’avui.

Una tria, d’Ausiàs March, el segon títol de la col·lecció Tast de Clàssics en format e-book. L’obra poètica d’Ausiàs March no solament va ser llegida, coneguda, reconeguda i imitada pels seus contemporanis i deixebles, sinó també admirada durant el Renaixement hispànic. Al llarg del segle XVI, March fou apreciat com un savi filòsof, com un extrem amador, un adolorit patidor del desig, el més reflexiu i apassionat dels poetes del seu temps, com també el més lúcid i foll. Ara Josep Piera acosta les seves paraules al lector d’avui amb un llenguatge proper i entenedor.

Curial e Güelfa, de Quaderns Crema. Edició crítica i comentada de Lola Badia i Jaume Torró. La història que ens explica el Curial e Güelfa és cavalleresca i sentimental. En part recorda les novel·les sobre Lançalot i Tristany i en part reprodueix el model de les cròniques biogràfiques de cavallers contemporanis, però alhora és molt nova. L’autor era un lector devot dels clàssics abastables a la primera meitat del XV i es deixava guiar pel mestratge de Dante, Boccaccio i Petrarca.

Crònica, de Miquel Parets. El valor d’una crònica com la de l’artesà barceloní Miquel Parets, elaborada a mitjan segle XVII, és múltiple. És un fet històric: a hores d’ara, no hi ha cap altra narració popular comparable en la Catalunya moderna. Els dos grans temes de la Crònica són la Guerra dels Segadors –vista des de dins de la ciutat –, i la pesta de 1651 a Barcelona (amb l’emotiu relat de la seva tragèdia familiar). En conjunt, un immens retaule de les més diverses facetes de la vida barcelonina de l’època.

Obra completa, de Pere Torroella. El cavaller Pere Torroella (la Bisbal d’Empordà, c. 1420 – 1492/5) és el més destacat dels poetes que a mitjan segle XV van rebre l’herència poètica d’Ausiàs March i van contribuir a la seva consagració com a clàssic. A part d’alguns textos d’atribució dubtosa, Torroella és autor de quaranta-dues poesies i de diversos textos en prosa, tant en català com en castellà. Bon coneixedor de la tradició catalana, dels trobadors clàssics i de poesia castellana i francesa, també l’influïren Petrarca i la lírica italiana, i és l’autor del primer sonet conegut en llengua catalana (XIV).

Les balades, de François Villon. Labreu Edicions. François Villon (François de Montcorbier o François des Loges , 1431-1463 ?) és un dels grans poetes de la literatura francesa i un dels més importants del segle XV. D’obra essencialment autobiogràfica, tanmateix la seva vida se’ns presenta plena d’incerteses i llacunes fins al punt que no se sap del cert la data i el lloc de la seva mort. Les últimes notícies que se’n tenen el situen fugint de París a principis de 1463 després d’haver-se-li commutat la pena de mort a la forca per una de deu anys de desterrament. La seva obra no serà coneguda fins el 1489 quan Pierre Levet, un llibreter de París, la publicarà impresa en la que, sens dubte, serà una de les primeres grans manifestacions de l’era Gutemberg.

Cròniques rurals, de Carme Martí, Jordi Llavina i Albert Carreras. El llibre que us presentem aplega el testimoni de vint personalitats del nostre país. Excel·leixen en camps tan diversos com la literatura, la ciència, l’art, la teologia, l’economia, el periodisme, la política, la gastronomia, l’escalada, la fotografia, el cinema, l’organització d’espectacles… I tots i cada un d’ells, a la seva manera, reivindiquen els valors de la vida del camp, ja sigui per via dels seus records d’infància, ja sigui perquè han decidit instal·lar-se en un poble o, fins i tot, en algun paratge remot de la naturalesa catalana. Memòria i reivindicació: aquests són els dos pilars damunt els quals recolzen les suggeridores entrevistes de Cròniques rurals.

Llengua i literatura. Barcelona 1700. És una coedició de l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Barcino publicat dins la col·lecció La Ciutat del Born. Barcelona 1700. El volum aprofundeix en diversos aspectes poc coneguts de la situació de la llengua i la literatura catalanes a la Barcelona del segle XVII, tot posant en quarantena el concepte de Decadència que s’ha acostumat a aplicar a aquest període.

Dones de Barcelona, d’Elisenda Albertí. Albertí Editors. Saps a quin carrer s’obrí la primera agència matrimonial? Qui donà el nom al carrer Canuda o qui era Josepa Vilaret? Quina va ser l’alcavota més famosa o la monja més formosa? Totes les respostes i moltes més, les trobareu a Dones de Barcelona. El llibre és un recull d’històries d’algunes de les dones que omplien els mercats, les botigues, els tallers, els carrers i les cases d’aquesta ciutat. El text va acompanyat amb 62 imatges hi 6 itineraris per si voleu passejar per la ciutat i descobrir històries i llegendes de Barcelona.

Valors tous en temps durs. Directors: Javier Elzo i Àngel Castiñeira. Autors: Pau Mas, Teodor Mellén, Carlos Obeso, Ferran Sáez, Lluís Sáez. Segons es desprèn de l’Enquesta Europea de Valors, la societat catalana del 2009 és més individualista, liberal, tolerant, plural i democràtica. És, també, més lliure i més exigent, i continua en ple procés d’autoafirmació identitària com a poble. Però, per damunt de tot, és una societat personalitzada i en procés creixent de personalització. Però també és una societat no exempta de problemes, com el creixement de grups que han malentès aquest individualisme des de l’egocentrisme hedonista, el presentisme i la irresponsabilitat. Versió e-book.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: