Una petjada de set segles: Ramon Llull al descobert

nadala_llull

De Ramon Llull, en coneixem la fama, que traspassa l’univers literari i s’escampa en molts altres àmbits. Però què en sabem, dels motius i els detalls de com i per què arribà a ser un mestre seguit, admirat i alhora rebutjat pels discursos oficials?

La Nadala 2016 de la Fundació Carulla aquest any està dedicada a la figura de Ramon Llull. Els textos de vuit especialistes fan un repàs de les facetes més importants de la vida del mestre des de totes les vessants. La Fundació cada any felicita el Nadal amb aquesta publicació singular, un volum de gran format, a color, que tracta un tema de manera monogràfica i alhora recull la memòria anual de la Fundació.

nadala_interior

Sota el títol Ramon Llull, una petjada de set segles, la Nadala 2016 s’endinsa en la figura polifacètica de l’escriptor i filòsof medieval més internacional i pioner en l’ús literari de la llengua catalana. La tria no és casual, ja que coincideix amb la celebració de l’Any Llull en motiu del 7è centenari de la seva mort. Coordinada per Joan Santanach, aporta una síntesi divulgativa, amena i actualitzada de mestre Ramon per a qui vulgui conèixer-ne o aprofundir en la seva figura.

Consta de vuit articles que repassen la vida de Llull, l’Art (el sistema de pensament que ideà), el culte des de l’inici i fins a l’actualitat, les atribucions alquímiques, la producció literària i la repercussió en diversos àmbits del saber. L’elaboració ha anat a càrrec de vuit especialistes de diverses universitats i institucions catalanes i internacionals: Fernando Domínguez (Universitat de Friburg de Brisgòvia), Josep Enric Rubio (Universitat de València), Lola Badia i Albert Soler (Universitat de Barcelona), Michela Pereira (Universitats de Florència i Siena), Óscar de la Cruz (Universitat Autònoma de Barcelona), Rafael Ramis i Pere Rosselló (Universitat de les Illes Balears).

L’Editorial Barcino, segell de la Fundació Carulla, enguany ha publicat quasi una desena de títols de Llull per tal de reivindicar-ne la rellevància i per fer-lo accessible a tots els públics. La Nadala és la cloenda d’aquest conjunt de publicacions lul·lianes. Com a curiositat, la Nadala va ser una iniciativa de Lluís Carulla, que l’inicià abans i tot de la creació de la Fundació l’any 1973 i que enguany arriba al número 50. Es tracta, doncs, d’una publicació històrica que moltes persones col·leccionen, per la seva qualitat tant en els seus textos com pel seu aspecte formal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: