Trobada dels Amics a Menorca, una gran celebració dels clàssics

El passat dissabte 15, el Cercle Artístic de Ciutadella va acollir, en el sentit més ampli de la paraula, una emotiva trobada dels Amics. En una sala plena de gom a gom es van reunir Amics del Principat, les Illes i València per participar en una lectura de textos de clàssics medievals.

Josefina Salord, coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), vicepresidenta del Cercle Artístic i una de les animes de la trobada, donà la benvinguda al públic tot recordant la figura del menorquí establert a París Josep Miquel Guàrdia, un bon lul·lista i el primer editor de Lo somni de Bernat Metge. Seguidament, Josep Vicent Mascarell, director de RSC de a Fundació Baleària, va destacar com els autors clàssics medievals reforcen els vincles entre tots els territoris de parla catalana. A continuació, Carles Duarte, director de la Fundació Lluis Carulla, després d’evocar als presents la llarga història de l’Editorial Barcino i la seva decidida aposta per la promoció del clàssics catalans entre tots els públics, va introduir i moderar la part central de l’acte, la qual va tenir com a protagonistes els lectors, representants de tots els àmbits socials i culturals de l’illa i que van donar veu, amb accent menorquí, a una variada selecció d’autors medievals.

L’actriu Laura Pons, amb Lo somni de Bernat Metge; els estudiants de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella Toni Camps, Rosa Gornés i Laura Moll, amb poemes de Jordi de Sant Jordi; el poeta Ponç Pons, que recità uns versos d’Ausiàs March; l’escriptora i representant de l’Ateneu de Maó, Carme Cloquells, que ens acostà Isabel de Villena;  finalment, Joan F. López Casasnovas, poeta i representant de l’IME, va triar Tirant lo Blanc i Emili de Balanzó, del Foment del Turisme i de la Fundació Rubió Tudurí-Andrómaco, l’Espill de Jaume Roig.

La cloenda va ser bellíssima, corprenedora, a càrrec del baríton Joan Pons. En un desplegament vocal magnífic, el menorquí cantà dos fragments del Cant de Ramon de Ramon Llull, amb música de Parera Fons i acompanyament al piano. Podeu veure’n el vídeo aquí.

L’acte va ser el punt àlgid d’un intens cap de setmana a Ciutadella on els seixanta Amics vinguts de Barcelona van tenir la sort de gaudir de la ciutat i d’una festa tan especial com la Vetlla des Be, el punt de partida de les Festes de Sant Joan.

Tot el viatge a Ciutadella va ser una celebració. Com ho descriu el poeta, i director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte, en aquests versos escrits des de l’habitació d’El Claustre, un dels hotels on s’allotjaven els Amics d’Els Clàssics:

Finestra al claustre 

Deixo de nit els porticons oberts
perquè hi entrin les estrelles,
per sentir a prop, a l’alba,
el vertigen del vol
-veloç, fugaç, circular-
dels falciots,
esquivant campanars i teulades.

Davant de la finestra
-alt i sever- el xiprer,
d’un verd cendrós,
recer d’ocells
i ombra solemne.

El blau, els blaus
degradant-se cap al blanc,
un llenç de llum
estès damunt dels ulls.

Fer d’aquesta hora
una celebració del món.

Carles Duarte i Montserrat

 

La trobada va ser possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Baleària, que posà a la nostra disposició el seu vaixell ràpid Jaume I, i a l’entusiasme de  les persones de l’Institut Menorquí d’Estudis i el Cercle Artístic de Ciutadella.

Un gran acte, una gran celebració, que tornà a deixar palès que, anem a on anem, els clàssics sempre ens acompanyen. Perquè són els nostres amics.

Per a tots aquells que no van tenir la sort de poder ser-hi, us presentem un vídeo resum de l’acte. El podeu gaudir aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: