Presentació de la Nadala 2012

El passat 22 de gener va tenir lloc la presentació de la Nadala 2012 que porta per títol Fotografia catalana contemporània. Dels anys setanta fins a l’actualitat.

L’acte, que va tenir lloc al Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona, va comptar amb la participació de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla; Lluís Utrilla, president del Cercle Artístic Sant Lluc; David Balsells, coordinador de la Nadala i director del Festival Internacional de Fotografia SCAN, i Joan Fontcuberta, fotògraf i coautor de la Nadala.

La Nadala ressegueix la trajectòria experimentada per la fotografia catalana en els darrers 40 anys. A partir dels anys 1970, els discursos de la postmodernitat van qüestionar els models de l’art modern, criticant-ne la forma de representar la realitat. En aquest context, la fotografia va esdevenir una eina clau per reflexionar sobre les arts visuals. A casa nostra, això va suposar un canvi respecte a la fotografia neorealista que la generació de fotògrafs de postguerra com Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Joan Colom o Ricard Terré, havia estat duent a terme. Una nova fornada de fotògrafs (Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Àngels Ribé, Manel Esclusa, entre altres) va entrar de ple en l’experimentació artística, posant èmfasi en la crítica de la representació. A hores d’ara, amb la irrupció d’Internet en el món de la imatge, nous fotògrafs orienten els seus treballs cap a les ficcions visuals.

La Nadala recull articles de David Balsells, actual conservador en cap de Fotografia del MNAC i membre de la Fundació Forvm de Tarragona; l’historiador de la fotografia Juan Naranjo; la comissària independent Cristina Zelich; el fotògraf i comissari d’exposicions Rafael Levenfeld; el comissari d’exposicions i col·leccionista entusiasta Pierre Borhan, i Joan Fontcuberta, que ha desenvolupat una activitat plural com a docent, crític, comissari d’exposicions i historiador, a part del seu treball artístic centrat en el camp de la fotografia.

Si no vau poder assistir-hi, us deixem un vídeo on podreu gaudir d’un breu resum de la presentació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: