Viatge a l’Alguer dels Amics d’Els Clàssics

La nit del passat dijous 11 de setembre una expedició de més de quaranta Amics d’Els Clàssics van continuar celebrant la històrica Diada Nacional de Catalunya de la millor manera possible: salpant en vaixell cap a l’Alguer, en un viatge en què van poder gaudir d’activitats intenses i noves descobertes. L’estada va allargar-se fins al diumenge 14, quan els Amics van tornar cap a Catalunya en avió.

El divendres al vespre, primer dia a la ciutat sarda, ja van poder assistir a una xerrada sobre les relacions històriques entre Sardenya i Catalunya, la primera activitat del programa organitzat per l’Espai Llull de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya amb motiu de la celebració de la Diada Nacional 2014.

La Biblioteca Municipal Rafael Sari va reunir a un nombrós públic que va omplir de gom a gom la sala per escoltar la conferència de l’historiador sard Roberto Lai. Sota el lema Catalogna e Sardegna a confronto nella storia medievale, Lai va aprofundir en les raons que van portar a la invasió catalana de l’illa al segle XIV. Seguidament, l’Adrià Mainar Scanu, també historiador, va incidir en les conseqüències que la Guerra de Successió va tenir a Sardenya i en l’allunyament que va produir-se entre els antics territoris de la Corona d’Aragó quan el regne de Sardenya va passar als Savoia arran del Tractat d’Utrecht.

L’endemà al matí tots els Amics van poder gaudir d’una visita guiada pels carrers del centre històric per retrobar-se amb una ciutat on encara és viva la presència catalana. Els palaus civils i nobles, la catedral dedicada a Santa Maria o l’església de Sant Francesc, els carrerons estrets, parlar amb la seva gent, recordar-hi els clàssics catalans… Va ser un plaer difícil d’oblidar. La visita va anar a càrrec de l’activista algueresa Irene Coghene.

Finalment al vespre, i altre cop a la magnífica i sorprenent Biblioteca Municipal Rafael Sari, encara per inaugurar oficialment al públic, va tenir lloc l’acte central de la lectura de clàssics medievals catalans a càrrec de divuit personalitats alguereses. Músics, cantants, polítics, professors, historiadors, poetes i escriptors van posar la veu a poemes i fragments de Ramon Llull, Isabel de Villena, Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, Joan Roís de Corella, Anselm Turmeda, Jaume Roig o Joanot Martorell. Com a cloenda, el músic Claudio Sanna va tancar l’acte amb la interpretació de la cançó Suite algueresa, amb lletra de Salvador Espriu i dedicada a Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Un acte d’una gran qualitat literària, emotiu, càlid i vibrant, que va servir per recordar la llarga història compartida i, sobretot, enfortir els lligams amb el present de l’Alguer i la seva gent.

Fins ben aviat Alguer!

Podeu veure més fotografies del viatge aquí.

Aquí teniu un vídeo resum de l’acte:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: