DEMOS. Viure en democràcia, un viatge per l’origen de la democràcia

Aquest mes us recomanem descobrir l’última exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya: DEMOS. Viure en democràcia.

L’exposició pretén conceptualitzar i connectar, amb una línia d’actualitat, l’origen de la democràcia amb la realitat de la democràcia actual, articulant una vinculació entre el passat i el present per prospectar el futur.

Aquesta mostra està centrada al voltant de la democràcia atenenca, que va perdurar des de les reformes de Clístenes el 509 a.C. fins a la supremacia macedònia el322 a.C. Per tant, 180 anys d’un model que va aportar com a novetat la participació i el control sobre els governants. Encara avui, continuem fent servir una forma d’organització inspirada en aquest sistema.

Està estructurada en la descripció de quatre casos: Temístocles, Antígona, Lisístrata i Sòcrates com a referents de debat del conceptes d’ostracisme, de la legalitat versus legitimitat, de la unió pacífica del poble i de la concepció intransigent de la llei respectivament. A l’espai Àgora, situat al centre de l’exposició, un audiovisual mostrarà la correlació entre casos de la Grècia clàssica i situacions d’actualitat.

DEMOS. Viure en democràcia mostra un conjunt d’uns 80 objectes patrimonials procedents del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya i del Museo Arqueológico Nacional de Madrid. El discurs museogràfic incorpora 4 audiovisuals creats per l’ Institut del Teatre que amb escenes teatralitzades fan èmfasi en les circumstàncies dels personatges dels quatre casos plantejats.

Una instal·lació contemporània de l’artista Salvador Joanpere dóna la benvinguda als visitants des de les mateixes escales exteriors que donen accés al Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb una obra d’un gran simbolisme i potència plàstica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Código Seguridad: